written by
Nick Wijnand

Sietse van Gorkom; een veelzijdige improviserende violist

DJ en Live-act 6 min read, March 8, 2020

Hij mocht als 6-jarig ventje op vioolles en speelt sindsdien. Een succesvol virtuoos violist, improvisator, maar ook componist en muziekproducent. Een musicus met een eigen uniek geluid en bedreven in meerdere genres, zoals pop, rock, hiphop, dance en klassieke muziek. In beeld Sietse van Gorkom.

Sietse van Gorkom, een musicus met een eigen uniek geluid (fotografie: I am Kat)

Oprichter van menig initiatief

Hij was onder meer de oprichter van zijn jeugd P-funk band K-oZ Collective. In 2007 bracht hij samen met deze band het album 'Voetjes van Velours' uit.

Red Limo String Quartet

Dé strijkers in de popmuziek. In 2006 vonden Sietse, Jonas, Camilla en Rani elkaar. Sindsdien staan zij met grote artiesten, zoals The Kyteman Orchestra, Janne Schra, Wende Snijders, Blaudzun, Kensington en Mark Lanegan op het podium en in de studio. Sinds 2017 zijn ze de vaste strijkers van Eddie Vedder, de zanger van de legendarische rockband Pearl Jam.

Red Limo String Quartet met Sietse van Gorkom, Jonas, Camilla en Rani (fotografie: Frits Falkenhagen)

Songwriter, producent

In 2013 begon Sietse van Gorkom samen met zangeres Kirsten Berkx liedjes te schrijven onder de naam Lady Dandelion. Deze samenwerking resulteerde in een single genaamd ‘Icarus’. Ze vormden een live band en maakten hun eerste album 'Funambulism' in 2014, gevolgd door de 'Wonderlands' EP in 2016.

Sietse schrijft ook voor andere artiesten zoals Mark Lanegan. Zo schreef hij 7 tracks voor zijn post punk album 'Somebody's Knocking'. Het nummer ‘The Killing Season’ van het album ‘Phantom Radio’ werd geremixed door U.N.K.L.E. en werd gebruikt voor de beroemde serie 'The Blacklist'.

Het eerste album van Sietse van Gorkom en Lady Dandelion (fotografie: Alma Haser)

Kom je uit een muzikaal gezin?

‘Mijn broer speelde op jonge leeftijd op hoog niveau piano. Hij zat op het conservatorium in Den Haag en repeteerde op een dag thuis met een violiste. Ik was 5 jaar oud en werd meteen gegrepen door de klank van dit instrument. Het kunnen zingen met een viool. Ik vond het prachtig.

Niet veel later nam mijn moeder mij mee naar een concert van een groot orkest. Ik zag daar op de eerste stoel van het orkest de aanvoerder van alle strijkers zitten. In een kostuum met van die flappen eraan, dat wilde ik ook. Al die samenspelende mensen, de klank van al die instrumenten. Het was magisch. En dat vind ik nog steeds het mooiste wat er is’, aldus Sietse die vol passie zijn verhaal vertelt.

Opa was dé muzikant in de familie

‘Los van mijn getalenteerde broer is de rest van ons gezin niet echt muzikaal. Mijn vader hield van de Stones en van de geluiden van stoomtreinen. Mijn moeder van de Beatles en balletmuziek. Mijn opa was de grootste muzikant in onze familie. Helaas stierf hij toen ik 4 jaar oud was en heb hem dus nooit echt leren kennen. Hij was pianist en wilde in de jaren ‘20 naar New York om daar de Jazz te ontdekken. Eigenlijk om stage te lopen in een hotel, maar daar is geloof ik vrij weinig van terecht gekomen.

Opa Adrian de Haas, Jazz muzikant en componist / arrangeur voor Decca Studios

Hij raakte bevriend met allerlei muzikanten zoals Fats Waller, Gene Krupa en Count Basie. Hij werkte als componist en 'Head of arrangements' voor Decca Studios. Als Jazz muzikant heeft hij het tussen al die grootheden niet gered. Wel schreef hij als New York correspondent voor het Nederlandse tijdschrift 'De Jazzwereld' waarin hij verslag deed van de ontwikkelingen in de New Yorkse Jazz scene.’

Een hilarische en bijzondere carrièrestart

‘Mijn eerste vioolles had ik op een muziekschool met nog drie 6- of 7-jarige meisjes. Die hadden natuurlijk heel ijverig hun oefeningetjes voorbereid. Ik had net de jazzplaten van mijn opa ontdekt en luisterde veel naar Radio 3. Ik ben al heel snel van alles gaan meespelen en improviseren.

Op vioolles mocht ik altijd als vierde het oefeningetje uit het boek voorspelen. Ik had geen idee wat er stond, maar omdat de meisjes voor mij het al 3 keer hadden gespeeld deed ik dat gewoon na.

Op mijn 13e hoorde ik violist Maxim Vengerov spelen op het Prinsengracht Concert. Ik was zo onder de indruk van zijn spel en dacht: Wow! Dat wil ik ook kunnen! Mijn ouders kochten zijn cd en ik probeerde al zijn stukken na te spelen.

Dat lukte aardig en op mijn 16e werd ik aangenomen in de vioolklas van een bekende viooldocente. Zij was erg enthousiast over mijn vrije en ouderwetse manier van spelen. Echter, toen ik na mijn eerste les een heleboel etudes en moeilijke stukken had meegekregen, waar geen opnames van waren, viel ik jammerlijk door de mand. Ik las geen noot!’

Een doortastende viooldocente

‘Ik ben mijn viooldocente tot op de dag van vandaag nog dankbaar dat ze me toen niet heeft weggestuurd. In tegendeel, zij heeft mij weten klaar te stomen voor het conservatorium. Als ik nu bladmuziek op mijn lessenaar zie liggen, dan ben ik blij dat ik dat allemaal gewoon kan lezen!

Op het conservatorium kwam ik de leden van mijn strijkkwartet tegen. Het Red Limo Quartet. Dit is een improviserend strijkkwartet waarmee we over de hele wereld touren, samen met Eddie Vedder, de zanger van Pearl Jam.’

Wat voor een viool bespeel je?

‘Ik bespeel een Weense viool van Martin Stoss uit 1836. Het is een geweldig instrument met een prachtige klank.

Sietse van Gorkom bespeelt een viool uit 1836 (By Celine Photography)

Als ik met DJ’s optreed dan speel ik eigenlijk voornamelijk met mijn Yamaha electric violin.’

Wat is voor jou de mooiste vioolmuziek?

‘De grote romantische vioolconcerten en Bach. Dat blijft het mooiste wat er is. En dus de klank van een enorm strijkorkest.’ 

Een speciale act voor de club scene

‘Een jaar of 10 geleden werd ik door Machiel van der Aar, aka Saxsymbol, benaderd met de vraag of ik een keer een setje met hem en een DJ wilde spelen. Ons eerste optreden was gelijk een succes. De tent stond meteen op z’n kop toen we samen battelden tussen het publiek. Dat was het begin van een inmiddels jarenlange samenwerking.

Ik heb in die jaren ontzettend veel van Machiel geleerd, met name op het gebied van timing. Wanneer speel je wel en wanneer niet, welke lijnen speel je mee en waar doe je een solo. Het allerbelangrijkste is: spaarzaamheid. Wij violisten zijn geneigd alles vol te krassen terwijl niemand daar op zit te wachten. Het is wat dat betreft net golfsurfen: je peddelt naar het juiste plekje en wacht tot je de golf op kunt. Er zijn altijd wel een paar momenten tijdens een set dat je zo’n goeie golf te pakken krijgt. Het publiek wordt dan ook helemaal gek.’

Mirror Party @ Club NL Amsterdam

Waarom slaat dit concept zo aan?

‘De combinatie DJ en live-act geeft een hele andere dimensie aan een feest of evenement. Daarnaast kies ik heel zorgvuldig mijn momenten en houd me heel erg bezig met de opbouw van een track en de hele DJ set. Ik heb gemerkt dat als je dit goed beheerst, je echt in staat bent om een feestje een enorme boost te geven.’

Waarom spreekt de samenwerking met een DJ jou aan?

‘Omdat ik vrij kan spelen binnen de kaders van een track. Ik vind het heerlijk, vooral op voor mij onbekende tracks, om precies op de drop te kunnen anticiperen.

Het vinden van een super catchy lijntje én de reactie uit de zaal ..... dat is voor mij magisch.’

De magie kan ook te bont worden

'We hebben een keer zodanig de tent op z’n kop gezet dat we het feest in overleg met de klant hebben moeten beëindigen. Wat er daar allemaal gebeurde, ga ik hier niet vertellen natuurlijk’, aldus een glimlachende Sietse van Gorkom.'

Mogen wij nog een persoonlijke quote van jou?

Live spelen met de DJ is soms net als golfsurfen. Je moet gewoon wachten tot de juiste golf langskomt.
Schrijf je in voor de wekelijkse Nieuwsflits en ontvang het actuele nieuws over DJ's, Bijzondere DJ-acts, Thema’s voor feesten of evenementen, en veel meer.
Sign up for our newsletter