written by
Nick Wijnand

'Saxsymbol' Machiel: een interview met een markante pionier en wereldtopper

DJ en Live-act 6 min read, March 4, 2020

‘Toen ik in 2001 op de bar sprong van een Haarlems lounge-restaurant om samen met de DJ sax te spelen, kon ik niet vermoeden wat dat te weeg zou brengen. Dit optreden met de destijds nog onbekende DJ/producer Gregor Salto, heeft mijn carrière in een stroomversnelling gebracht’, aldus ‘Saxsymbol’ Machiel van der Aar.

Wereldhit ‘Samba do Mundo’

Machiel bleef in contact met DJ Gregor Salto en werd diens vaste studio-saxofonist. Samen scoorden zij meerdere Club Hits. Het absolute hoogtepunt was de in 2014 zelf geschreven en uitgevoerde wereldhit ‘Samba do Mundo’ die door superstar DJ Fatboy Slim werd gebruikt voor zijn album Bem Brasil. 

Vanuit diverse hoeken in de wereld werd Machiel gevraagd om op te komen treden. Machiel speelde in meer dan 12 landen, waaronder Dubai, Beverly Hills en Moskou. Inmiddels is hij een bekend artiest en behoort hij tot de absolute wereldtop.

Vele BN’ers boekten Machiel reeds voor hun feestje. Zo verzorgde hij onder andere de VIP afterparties van Marco Borsato’s Wit Licht, de stadionconcerten van Guus Meeuwis’ en de verjaardagsfeesten van Caroline Tensen.

Caroline Tensen: ‘...een feest met Saxsymbol Machiel is onvergetelijk’

Hoe ben je in het beroep saxofonist gerold?

‘Ik heb als tiener klassiek klarinet gespeeld, een instrument dat qua vingerzetting en aanblaastechniek verwant is aan de sax. Je gebruikt mondspanning (het officiële dure woord is ‘ambouchure’) om het rietje dat op het mondstuk bevestigd is, te laten trillen. Dit vormt de basis voor de tonen.

Afijn, ik speelde klarinet in een orkest dat een saxofonist zocht. Daar ben ik op ingegaan en ik kreeg een sax uit de collectie van het orkest in bruikleen. Dat was meteen de mooist denkbare sax, een Selmer Mark VI.

Ik ben toen, op aanraden van mijn moeder, workshops jazz improvisatie gaan volgen. Dat was tijdens mijn studietijd HBO Marketing Management. Maar, er zijn meer uren in mijn muziek gegaan dan in mijn 'officiële' studie. Alhoewel ik moeten zeggen dat mijn marketing achtergrond heel goed van pas is gekomen om mezelf en anderen commercieel aan de man te brengen.

Jaren later werd ik gevraagd om elk weekend betaald in een professionele band te spelen. Dat was het begin van 'Saxsymbol' Machiel.'

Welke sax speel je?

‘Ik speel tenorsax. Een prachtige Selmer Mark VI uit 1974. Zo'n 17 jaar geleden gekocht bij het Saxofoonhuis.

Adolphe Sax uit het Belgische Dinant vond het instrument uit en heeft lange tijd samen met zijn zoons de sax geproduceerd, maar droeg uiteindelijk het stokje over aan Henri Selmer uit Parijs. In de jaren 50 en 60 bereikte Selmer zijn hoogtepunt qua kwaliteit. Het type Mark VI is de Stradivarius onder de saxen en is tot medio jaren 70 geproduceerd.

Ik vind persoonlijk de tenor veelzijdiger dan de lichtere altsax, omdat je met tenor een heel laag register extra hebt om te gebruiken. Het is heel jazzy en leent zich in de House heel goed om je te camoufleren door baslijnen aan te dikken. Maar op de gewenste momenten duik je voor het verrassingseffect opeens de hoogte in om met een solo te climaxen.

Pionier en wereldtopper 'Saxsymbol' Machiel

De saxofoon is een klassiek instrument en heeft nu zelfs een rol in de dancescene. Heb je deze ontwikkeling meegemaakt?

‘Ik ben één van de pioniers als het gaat om samenwerken met DJ's. In 2001 raakte de hele clubscene in stroomversnelling. Toen begon de periode van Sensation White en de lounge clubs waar je heerlijk op een matras, naast een Boeddhabeeld, onderuit lag. Toen werden er in de bars voor het eerst DJ booths geïnstalleerd voor live DJ's. De tijd dat de Supperclub aan de top stond.

Ik werd destijds in de zeer populaire bar Praag in Haarlem op de bar getrokken om met DJ's te gaan werken. Ik voelde me heel ‘naakt’ zo solo op de bar en met muziek waar ik weinig van wist. Het was een totaal nieuwe discipline. In deze bar werkte ik onder meer met de inmiddels wereldberoemde DJ Gregor Salto.

Hij vroeg mij om in zijn provisorische studiootje wat dingen in te spelen. Dan stond ik een week later in een club en hoorde opeens mijn track voorbijkomen. Dat bleek dan een hit te zijn die ‘viral’ ging in clubs!

Ik heb met Gregor zo veel mogen meemaken. Zoals ik al zei, ons hoogtepunt was de wereldhit ‘Samba do Mundo’.

Waarom vind je het optreden met een DJ leuk?

‘Het is een geweldige oefening en best lastig om met je sax nog iets passends, moois en functioneels toe te voegen aan een House plaat. De plaat is eigenlijk al ‘af’ en degene die de plaat maakte had niet voor ogen om daar nog sax aan toe te voegen. Het is dan mijn taak om live en ‘on the spot’ iets te maken van een willekeurige plaat die de DJ draait en die je veelal nog nooit eerder gehoord hebt.

'Saxsymbol' Machiel live in Bussum met DJ Charles-K

Vooral onervaren saxofonisten gaan vaak meteen vanaf de eerste maat al helemaal los om de plaat ram vol te improviseren. Het is juist de kunst om eerst de specifieke plaat te analyseren, zonder ook maar een noot te spelen. Vervolgens kun je wat populaire ‘hooks’ in het nummer meespelen of aanvullen. Daarna pas kun je ‘losgaan’ met improviseren op de juiste momenten; meestal tijdens breaks in het nummer of aan het eind. Een goede opbouw is ‘key’ en vergt veel ervaring. Meteen alles weggeven en losgaan, beperkt je enorm en geeft je geen ruimte meer om een mooie climax op te bouwen’.

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt?

‘Omdat ik destijds een van de eersten was toen de trend losbrak, heb ik redelijk wat coole dingen mee mogen maken. Onder andere een tour in Rusland en spelen voor superrijken in Beverly Hills. Maar een toch wel heel opmerkelijke avond was in Escape Amsterdam tijdens de première van Bridget Jones . Iedereen stond op Hugh Grand en Renee Zellweger te wachten toen plots de hele zaal wegens een bommelding werd geëvacueerd . Onder begeleiding van een agent met snuffelhond mocht ik nog net mijn sax uit de zaal pakken. Het feest werd verplaatst naar Tuschinski alwaar ik vervolgens in mijn eentje wat akoestisch stond te spelen. Een bizarre happening’.

Welke saxofonist is jouw held en waarom?

‘Het mooie van met name jazz is dat het een vorm van moderne kunst is. In plaats van de nadruk te leggen op een liedje, wordt de nadruk gelegd op het karakter van degene die het uitvoert. Improvisatie toont het karakter en de stijl van de muzikant. En, iedereen heeft wel iets eigens; daar gaat het om! Je kunt niet fout gaan en er zijn geen verliezers.

Als je puur gaat kijken naar baanbrekende genieën dan kun je niet om Charlie Parker heen. Zelfs God had niet gekund wat Parker deed. Ik hou ook erg van Stan Getz: simpel, super mooie lijnen, rustig, maar vooral ook om op zondagochtend naar te luisteren. Of soms laat 's avonds liggend op de bank de buitengrenzen van het universum bezoeken met John Coltrane.

Maar ik luister niet alleen maar naar saxofonisten hoor. Ik hou ook van Miles Davis. De Picasso van de muziek.' 

Wat is jouw favoriete epic sax solo?

'Dat is ongetwijfeld iets van Charlie Parker. Bijna elke solo van zijn -overigens zeer toegankelijke- album ‘Charlie Parker with Strings’ is het inlijsten waard. Kies maar uit!

Maar anderzijds zijn er in de popmuziek ook heel veel iconische solo’s gespeeld. Dusdanig herkenbaar, dat iedereen ze mee kan zingen en nooit meer anders gespeeld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan aan Phil Woods' solo in Billy Joel's ‘Just the Way You Are’, Timmy Capello's solo in Tina Turner's ‘Simply the Best’ en Kirk Whalum's tenor solo in ‘I Will Always Love You’. Allemaal onvergetelijke hooks binnen zo'n nummer en dat is ook onbetaalbaar knap.'

Mogen we nog een leuke ‘quote’ van jou?

Het ultieme is om het publiek te laten geloven dat de sax niet live gespeeld wordt, maar op de plaat staat. Dan weet je pas dat je je de plaat eigen hebt gemaakt.
Schrijf je in voor de wekelijkse Nieuwsflits en ontvang het actuele nieuws over DJ's, Bijzondere DJ-acts, Thema’s voor feesten of evenementen, en veel meer.
Sign up for our newsletter