written by
Nick Wijnand

Daan de Kogel alias DJ Suits ; van danser naar DJ

DJ Stories 6 min read, February 26, 2020

Een DJ die letterlijk strak in pak optreedt. Een buitengewoon sociaal geëngageerd mens die met veel plezier en passie vooral jongeren helpt, onderricht, en een stukje vreugde brengt in hun leven. Ik ben in gesprek met DJ, Daan de Kogel alias DJ Suits.

DJ Suits: ‘music that suits you’

Wat heb je allemaal gedaan?

‘Ik heb eigenlijk best veel verschillende dingen gedaan. Voordat ik met mijn dansopleiding begon, studeerde ik verpleegkunde, omdat ik graag ambulancebroeder wilde worden. Helaas mocht dit niet zo zijn.

Dansen was altijd al mijn hobby, dus de keuze om een dansopleiding te volgen was een logische stap voor mij. Dat werd het CIOS Dans Haarlem. Destijds een redelijk nieuwe 4-jarige MBO opleiding. Ik kreeg les van docenten van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten en Fontys Tilburg.

De afgelopen 4 jaar heb ik, naast mijn werk als danser en DJ’en, de studie Leerkracht Basisonderwijs gevolgd. Deze studie rond ik dit jaar af. Verder geef ik nog steeds workshops op basis- en middelbare scholen in Streetdance, Hiphop en Breakdance. Maar de belangrijkste job voor mij is huisvader!

Waar komt je liefde voor dansen vandaan?

Mijn liefde voor dansen was altijd al aanwezig. Dat is echt wel een van mijn talenten. Op het moment dat ik muziek hoor, krijg ik de drang om te bewegen. Ik vind het een fantastische manier om fit te blijven en mijn gevoelens/emoties te uiten. Ik word echt blij als ik kan dansen.

Waar heb je gedanst?

Ik heb voor verschillende gezelschappen gedanst. Een daarvan is Massive Movement, een dansgezelschap dat het theater naar jongeren brengt en jongeren buiten de scholen in aanraking brengt met theater. Zij combineren hiphop met modern en/of klassiek ballet op een speelse en leuke manier. Met dit gezelschap heb ik ongeveer 2 jaar educatieve voorstellingen gegeven.

Vervolgens heb ik 6,5 jaar mogen dansen bij het Holland Show Ballet in Studio 21 op het Mediapark, Hilversum. Destijds tipte een vriendin mij, die ook in dit gezelschap danst, om auditie te doen. Ze waren namelijk op zoek naar mannelijke hiphop dansers voor een nieuwe Dinnershow. Een week later heb auditie gedaan en nog geen week later was ik aangenomen. Ik heb daar 2 producties gedanst.

Daarnaast heb ik ook nog gedanst bij Danstheater AYA. Zij maken brutaal en toegankelijk danstheater voor een jong publiek. Directe en eerlijke voorstellingen waarin taboes niet worden geschuwd. Dit heeft mijn dansrepertoire wel echt verrijkt.

De workshops Streetdance, Hiphop en Breakdance van DJ Suits

Van dans- naar DJ carrière

‘Inmiddels ben ik als uitvoerend danser zo goed als volledig gestopt. Heel af en toe neem ik nog wel eens een losse opdracht aan. Ik ben gestopt omdat de combinatie huisvader met 2 jonge kinderen en dansen op topniveau voor mij fysiek steeds zwaarder werd. Dat ga je op je 36ste voelen. Anderzijds vond ik dit ook een prima leeftijd om iets nieuws te gaan doen. Dat werd DJ’en!

De keuze voor een DJ carrière ligt niet voor de hand

Zoals ik je al vertelde, ik heb jaren gedanst bij de Dinnershow in Studio 21 op het Mediapark in Hilversum. Tijdens de start van een nieuwe show werd er gevraagd of iemand het leuk vond om DJ te spelen. Er zou een USB worden ingeprikt met een Housemix van 45 minuten, waarbij iemand ‘live’ moest draaien.

Ik vond het wel leuk om dit te doen. Echter, ik kwam er al snel achter dat het enorm saai en vervelend is om niet zelf te draaien. Je kunt, zoals je dat zelf ook weet, de gasten niet de ‘party’ geven die ze willen of verwachten. Onbekende Househits verkopen aan Dinnershow publiek in de leeftijd van 35 en ruim daarboven is onbegonnen werk. Mensen stonden je echt aan te kijken en vroegen of er niets anders gedraaid kon worden.

Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ik niet zelf mocht proberen te draaien. En zo geschiedde. Ik volgde een aantal lessen bij de Haarlemse DJ School en oefende mezelf gek. Wat was dat een heerlijk gevoel om zelf te kunnen bepalen waar de dansvloer op los ging. Vanaf dat moment is mijn DJ carrière alleen maar verder gegroeid. Dankzij mijn contacten bij Studio 21 had ik al snel verschillende opdrachtgevers. Maar mijn DJ carrière heeft pas een echte boost gekregen met de ondersteuning van DJ Match.

Waar komt je DJ naam vandaan?

Al snel kreeg ik van mijn werkgever, naast mijn gig voor de afterparty van de Dinnershow in Studio 21, opdrachten om de muziek te verzorgen bij bedrijfsfeesten en netwerkbijeenkomsten. De dresscode voor deze gigs was ‘netjes gekleed’. Dus mijn 'schuine petje' moest plaats maken voor het colbertje en overhemd met stropdas.

Je voelt al waar het heen gaat...... DJ Daan vond ik niet echt een naam die tot de verbeelding sprak en DJ Bullet (de Kogel is mijn achternaam) vond ik ook geen optie. Uiteindelijk kwam ik bij de naam DJ Suits. De naam bleef hangen en mijn imago was hiermee ook direct duidelijk. DJ Suits komt altijd netjes in pak. Soms volledig, maar minimaal een overhemd en colbert.

Waarin onderscheid jij je als DJ?

Ik heb een helder imago. Daarnaast is vooral mijn ‘connect’ met het publiek de reden waarom ik gevraagd wordt om op te treden. Al vanaf het begin van het feest of evenement is er een interactie met de gasten.

Mijn danservaring heeft mij enorm geholpen om de juiste muziek te kiezen. Dansen doe je vanuit je gevoel en je probeert dat gevoel aan de zaal over te brengen. Ik denk dat dit als DJ niet anders is.

Welke evenementen draai je?

Ik draai op netwerkbijeenkomsten, borrels, bedrijfsfeesten, verjaardagen en bruiloften. Zoals ik je al vertelde, ik zorg op deze evenementen voor muziek op maat. Mijn slogan is dan ook: DJ Suits: ‘music that suits you’.

Mijn focus ligt op de zakelijke markt en bruiloften. Deze keuze heb ik bewust gemaakt, omdat ik denk dat deze opdrachten het beste bij mij passen. Voor allebei is de uitstraling van een DJ die netjes in pak achter de draaitafel staat zeker een plus. Bovendien krijg ik hierdoor ook opdrachten op mooie locaties, zoals bijvoorbeeld de SS Rotterdam. Resident DJ ben ik nog altijd bij de afterparty van de show in Studio 21.

De afterparty van de Dinnershow Studio 21

Wat is jouw muziekstijl?

Ik houd van zeer uiteenlopende muziekstijlen, maar de 80’s en 90’s vind ik echt fantastisch. Of het nou de originelen of de remixes zijn, dit vind ik het leukste om te draaien. Verder heb ik niet echt een specifieke muziekstijl, aangezien ik vooral all-round draai. Die combinatie vind ik eigenlijk ook het leukst.

Draai je wel eens met een live-artiest?

Jazeker, ik draai regelmatig met een saxofonist. Vind dat echt super leuk om te doen. Dit geeft zo’n bijzondere sfeer. Live muziek blijft toch echt het beste wat er is. Er komt letterlijk extra leven in je set.

Wat staat nog op je bucketlist?

Een mooi feestje bouwen op het strand!

Wat is het gekste wat je ooit hebt meegemaakt?

Een bedrijfsfeest waar naast de DJ Booth een tafel werd neergezet met een DJ controller. Iemand uit het bedrijf wilde ook DJ’en. Deze persoon heeft uiteindelijk anderhalf uur gedraaid. Ik had een zeer ontspannen avondje, maar het voelde wel heel erg raar.

Aan het eind van ons gesprek vraag ik Daan, alias DJ Suits, om ons nog een persoonlijke quote te geven.

Iedere dag hetzelfde liedje afspelen, is saai. Dus zorg dat je in je leven, net als een DJ achter zijn draaitafel, een nieuw nummer klaar hebt staan om naar uit te kijken.
Schrijf je in voor de wekelijkse Nieuwsflits en ontvang het actuele nieuws over DJ's, Bijzondere DJ-acts, Thema’s voor feesten of evenementen, en veel meer.
Sign up for our newsletter