written by
Mark Vink

Jezelf onderscheiden als drummende DJ

DJ Stories Bijzondere DJ acts 4 min read, February 3, 2020

Jezelf onderscheiden als DJ is erg belangrijk. Opvallen in de massa! Maak kennis met DJ/Percussionist Leonardo. Hij vertelt hoe hij van draaien en percussie zijn werk maakte.

DJ/Percussionist Leonardo

Mijn DJ carrière in vogelvlucht

Toen ik 11 jaar was, kocht ik van mijn spaargeld mijn eerste drumstel en droomde ik ervan om later -als ik groot en sterk was- op vele podia te mogen staan.

Als DJ ben ik actief sinds de beginjaren ’90 toen House net in opkomst was. Ik draaide voornamelijk in Utrecht en omstreken, maar ook elders in binnen- en buitenland. Toen Erick E mij vroeg om in Club RoXY in Amsterdam te draaien, kwam mijn droom uit. Hoe vet was dat!

Meedraaien met DJ's als percussionist

Vanaf 2000 ben ik als percussionist regelmatig mee gaan draaien met andere DJ’s, vaak in samenwerking met andere muzikanten.

Door de jaren heen heb ik het podium met vele artiesten mogen delen. Grootheden waaronder Armin van BuurenTiësto, Carl Cox, David Guetta, Ritchie Hawtin, Miss Bunty, Wouter Kiers, Eddy Zoëy, Co-Star, Derrick May, Remy, Dimitri, Erick E, Rozalla, Nuno Dos Santos, Wouter S, 100% IsisRobin "Jaydee" Albers, en Trevor Rocklife.

De combinatie DJ en muzikant

Om nog meer optredens te kunnen generen en niet afhankelijk te zijn van de agenda’s van collega’s ben ik gaan experimenteren met DJ-en èn percussie tegelijkertijd. Na jaren draaien en mee-drummen met DJ’s leek mij dit niet zo’n hele ingewikkelde stap om te zetten, wel een spannende.

Optreden als DJ en percussionist

Toen ik in 2007 alleen op het podium stond met aan de ene kant de DJ Booth en aan de andere kant mijn percussie set kwam ik er al snel achter dat dit niet de goede opstelling was. Telkens moest ik heen en weer lopen, terwijl er honderden mensen naar me keken. Je kunt je voorstellen dat ik dit wel een beetje ongemakkelijk en gênant vond. Bij elke wisseling even lachen en zwaaien ..hoi hoi :)

Ik draaide toen nog met platen en cd’s en kon vanaf m’n percussie set niet precies zien hoe lang ze nog duurden. Tegenwoordig maak ik van alle muziek die ik hiervoor gebruik een extra lange versie van minimaal 8 minuten. Hierdoor hoef ik niet elke keer te stoppen omdat een nummer bijna afgelopen is. Mijn draaitafels heb ik geïntegreerd in mijn percussie set zodat ik alles binnen handbereik heb.

DJ/percussionist + MC + muzikanten = improvisatie

De combinatie DJ/percussionist werkt bij mij het beste wanneer ik met House meespeel. Ik hoef dan geen rekening te houden met de vluchtige structuur van een korte track met allerlei bridges, breaks en veel zang. Het lekkere van deze combi is dat je de hele tijd bezig bent. Als verrassingselement tussen al het gedender door pak ik soms de microfoon voor freestyling in Human Beatbox. Meestal stop ik dan de muziek en vertraag het tempo naar een lekkere Hip Hop flow. Om eerlijk te zijn, vind ik dit leuker om samen te doen met een rapper/MC, die ik dan ook wel eens meeneem. Ik vind het sowieso leuker om samen met andere muzikanten en/of DJ’s het podium te delen, omdat er dan nóg meer mogelijk is qua improvisatie. Er gebeurt dan van alles! Wat mij betreft niet teveel muzikanten, want dan wordt het improviseren lastig; maximaal vier muzikanten: 3 instrumentaal en 1 vocaal.

​​De meerwaarde van improvisatie

Het mooie van improviseren vind ik dat zowel het publiek als ikzelf niet weet wat er gaat gebeuren. Het maakt de muziek veel spannender en dat voelt het publiek ook. Als je elke keer hetzelfde riedeltje afspeelt, met af en toe een kleine variatie, kan het al snel saai worden.

Door de jaren heen is het mij steeds meer op gaan vallen dat hetgeen je op het podium uitstraalt het belangrijkste is. En dan bedoel ik niet een nep-glimlach, of als een etalagepop met je handen in de lucht staan klappen, maar juist de pure lol die je hebt in het optreden als DJ/percussionist. Het is helemaal niet erg als je geconcentreerd speelt, zolang het maar echt is.

​​De kunst van het meespelen

Meespelen is voornamelijk heel goed luisteren naar wat de muziek doet. Speel je mee met strak geprogrammeerde dance beats dan is een goede timing een vereiste. In mijn jonge jaren drumde ik thuis vaak mee met allerlei soorten popmuziek uit m’n hoofdtelefoon. Hiervan heb ik nog veel profijt. Al denken m’n oren hier misschien anders over.

Zo was ik de drummer van Madonna, Eric Clapton, The Police, Queen en drumde ik samen met Phil Collins. Tja .. dat was me wat!

Het is voor mij relatief makkelijk om de structuur van een track te voorspellen om vervolgens te bepalen wanneer ik wel of juist niet mee ga spelen. Dat laatste is vaak nog belangrijker; het niet meespelen. Persoonlijk vind ik het zonde om blind de hele boel vol te rammen. Het is beter om gedoseerd te werk te gaan.

Mijn toekomst is een grote DJ improvisatie act

In de toekomst ga ik experimenteren met elektronische drum pads, waarmee ik mijn gesorteerde en/of zelf gemaakte geluiden aanstuur. Verder staan er nog genoeg spannende percussie instrumenten op mijn verlanglijst en valt er met het zelf aansturen van lichteffecten ook nog genoeg te doen. Kortom: een grote DJ improvisatie act!

Schrijf je in voor de wekelijkse Nieuwsflits en ontvang het actuele nieuws over DJ's, Bijzondere DJ-acts, Thema’s voor feesten of evenementen, en veel meer.
Sign up for our newsletter