written by
Nick Wijnand

Gitarist/Producer Noah Grim over zijn liefde voor muziek

DJ en Live-act 6 min read, April 16, 2020

Gitarist/Producer Noah Grim startte op z’n 15e zijn eigen bedrijfje, Grim Music. Zoals hij zelf zegt, geboren uit ‘noodzaak’, omdat er voor het werk dat hij leuk vond geen vacature te vinden was. Hij wilde productvideo’s maken voor de muziekbranche en reclamemuziek produceren. En natuurlijk het podium op.

Persoonlijk denk ik dat we kennis maken met een bescheiden artiest/ondernemer. Noah is creatief, fantasierijk, avontuurlijk en tegelijkertijd volhardend en realistisch. Ik vermoed dat we van Noah nog veel mooie succesvolle dingen gaan horen.

Gitarist/Producer Noah Grim

Heb je ondernemersbloed?

Noah vertelt dat het ondernemen in zijn genen zit. Zijn ouders zijn allebei ondernemers. Zij hebben hem altijd ondersteund om zijn talenten te ontwikkelen. Maar ook laten zien dat de drempel om ondernemer te worden niet zo hoog is.

Grim Music

In 2014 richtte Noah Grim Music op dat al snel voortvarend uit de startblokken kwam. Bax-shop was zijn eerste opdrachtgever, waarvoor hij als ‘productspecialist’ een aantal video’s heeft gemaakt.

Daarnaast heeft hij geproduceerd en reclamemuziek geschreven voor o.a. het kledingmerk ‘A Fish Named Fred’. Voor deze opdracht heeft hij niet alleen geschreven, maar ook ingespeeld, geprogrammeerd, gezongen en geproduceerd.

Gitarist/Producer Noah Grim met zijn band ‘The Last Eelement’

De band ‘The Last Element’

Via audities is Noah lid van de band ‘The Last Element’ geworden. Zij maken en spelen Modern Hardrock. Inmiddels heeft de band een aanzienlijke fanbase opgebouwd en nadert de teller bij Spotify een miljoen streams.

Het optreden voor een uitverkocht Ronda in Tivoli Vredenburg, als voorprogramma van de Amerikaanse band Skillet, was voor de bandleden een echt hoogtepunt. Noah vertelt ons dat ze hard aan het werk zijn om dit soort optredens vaker voor elkaar te boksen!

Gitarist/Producer Noah Grim met DJ/Producer Orson Welsh op Ibiza Dance Festival

Optreden met een DJ

Met DJ/Producer Orson Welsh kreeg Noah de kans om op het Ibiza Dance Festival vette tracks te spelen zoals ‘Addicted To You’ van Avicii en een mix van ‘Owner Of A Lonely Heart’ van Yes.

Noah is van mening dat Orson een super toffe gast is die echt lekkere muziek draait. Of het nu zijn mixes zijn of eigen werk, allemaal te gekke tracks voor zowel de DJ als de gitarist! Dit gezamenlijke optreden bleek een groot succes en was erg leuk om te doen. Noah ziet er naar uit om toekomstig vaker met een DJ op te treden. Vandaar dat hij het cool vindt om zichzelf wat meer op de kaart te zetten bij DJ Match.

Waar komt je liefde voor de gitaar vandaan?

De ouders van Noah zijn echte muziekliefhebbers. Zij vonden muziek een belangrijk onderdeel van zijn opvoeding. Zijn vader had een aantal gitaren. Noah vertelt dat hij niet beter weet dan dat de akoestische gitaren van zijn vader altijd in de woonkamer stonden. Het was bijna voorgeprogrammeerd dat Noah ook de gitaar zou gaan spelen.

Zelf speelt hij een Godin Freeway EMG en een gouden PRS waarvan hij het model niet weet. Noah vindt de sound belangrijker! Én de kleur van de gitaar, die een geweldige ‘eyecatcher’ op het podium is.

Op mijn vraag welke gitaar hij zou aanschaffen als hij ongelimiteerd zou mogen kiezen, antwoord hij dat hij dan zelf een gitaar zou samenstellen. Een gitaar die hem het meeste gemak oplevert bij het opnemen en optreden. Blijkbaar kun je tegenwoordig een brug in je gitaar laten zetten die er voor zorgt dat ‘ie niet ontstemt.

Uiteindelijk zou Noah het vooral leuk vinden om een goede samenwerking te hebben met een tof merk. Hij is van mening, en veel artiesten met hem, dat dit eigenlijk veel belangrijker is dan het uiteindelijke instrument waar je op speelt!

Gitarist/Producer Noah Grim: ‘een gitaarsolo moet een verhaal vertellen’

Wat is jouw favoriete gitaarsolo?

Dit is een lastige vraag voor Noah. Gek genoeg meldt hij ons dat hij als gitarist niet eens heel erg van gitaarsolo’s houdt. Een gitaarsolo moet voor hem écht op zijn plek zijn en een verhaal vertellen.

De dubbele gitaarsolo uit ‘Blackbird’ van Alter Bridge vind Noah héél gaaf. Deze twee solo’s doen precies wat hij te gek vindt. Volgens hem is er een duidelijke opbouw, ze zijn op hun plaats en vertellen een verhaal in het grote plaatje van het nummer. Zo moet het! Daarnaast vindt hij dat hij de classics ‘Hotel California’ en ‘Stairway to Heaven’ natuurlijk niet mag overslaan.

Iedere musicus heeft een eigen stijl. Wat is jouw stijl? 

Noah probeert eigenlijk altijd te schrijven in dienst van een nummer, want de muziek is voor hem belangrijker dan de gitaar! Maar als hij zijn stijl zou moeten omschrijven, dan richt hij zich op energie en ‘attitude’. Hij schrijft graag partijen die je energie geven, waar je enthousiast van wordt en die ‘stoer’ klinken. Daar hoort wat hem betreft een gillende gitaar bij. Hij slaat dan ook graag zijn snaren hard aan.

De gitaar van Noah Grim moet gillen

Mijn focus is muziek

Noah focust zich in de breedste zin van het woord op muziek. Wel merkt hij dat hij steeds meer plezier haalt uit produceren. Zo heeft hij een half jaar een module in de UK gevolgd waar hij zijn eigen muziek en die van een andere band kon produceren. Hij kreeg les van onder andere Stuart Bruce (bekend van acts als Duran Duran, Stevie Wonder en Bob Marley).’

Waar zou je in willen doorbreken

‘Doorbreken’ vindt Noah een gevaarlijk woord, omdat dit maar voor weinigen is weggelegd. Hij zou als een stekker balen als het niet lukt. Noah is wat dat betreft graag nuchter en realistisch en houdt meerdere paden open. Uiteraard zolang ze maar muziek-gerelateerd zijn.

Persoonlijk denkt hij wel dat produceren voor hem het meest realistisch is om succesvol in te worden. Alleen al van de gedachte wordt hij erg gelukkig. Dus als Noah zich zou moeten focussen, dan is dat op produceren.

Gitarist/Producer Noah Grim op het podium in Ibiza

De impact van produceren

Produceren vind Noah te gek omdat het zo’n groot verschil maakt in de impact van muziek. Naar zijn mening kun je een song van goed naar geweldig tillen en dat is erg belonend. Zelf zou hij het liefst in de richting van ‘commerciële’ rock en metal produceren. In deze genres, die volgens zijn zeggen op zijn lijf zijn geschreven, wordt hij echt uitgedaagd om na te denken over de commerciële potentie.

Wie is jouw grote voorbeeld?

Zijn grote voorbeelden veranderen nogal eens, maar over het algemeen kijkt hij op naar succesvolle songwriters. Zo is Linkin Park een gigantische inspiratie voor hem. Noah is van mening dat zij de grenzen van rock hebben verlegd naar commerciële rock, zonder dat het naar pop neigt. Maar ook buiten rock heeft hij veel respect voor producers als Max Martin. Of, artiesten als Post Malone, Harry Styles en Deadmau5 omdat ze gewoon zúlke sterke liedjes kunnen schrijven.

Als hij gevraagd wordt om een paar gitaristen te noemen, dan horen we namen zoals Mark Tremonti, Wes Borland en Misha Mansoor.’

Wat zijn je goals voor de nabije toekomst?

In ieder geval is het streven van Noah om dit jaar zijn studie International Business Administration af te ronden. En na de Coronacrisis weer optreden met de band The Last Element en hopelijk met de DJ’s van DJ Match :)

In de tussentijd timmert hij hard aan de weg om een succesvolle producer te worden. Onlangs heeft hij drie nieuwe zelf geproduceerde tracks op Soundcloud gezet. Wil je meer van hem horen? Luister dan naar Noah’s tracks

Ook aan Noah vragen we om af te sluiten met een persoonlijke quote:

‘Wees tegelijkertijd je eigen grootste criticus en eigen grootste fan’
Schrijf je in voor de wekelijkse Nieuwsflits en ontvang het actuele nieuws over DJ's, Bijzondere DJ-acts, Thema’s voor feesten of evenementen, en veel meer.
Sign up for our newsletter