Brexit en DJ’ing

Relevant voor DJ's 1 min read, April 18, 2020

Treed je regelmatig in het Verenigd Koninkrijk op? Met ingang van 1 januari 2021, wanneer de overgangsperiode van Brexit eindigt, komt een eind aan het vrij reizen voor optredens.

Een Tier 5-visum

Europese DJ’s, net zoals hun niet Europese collega's, hebben een Tier 5-visum nodig om in het Verenigd Koninkrijk op te treden. Daarnaast is een certificaat van sponsoring vereist van een Britse werkgever, die een geldige licentie heeft voor een Tier 5-sponsoring. Dit visum is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar (met verlenging) en kost 244 Britse pond, ongeveer 287 Euro (valutakoers 17-04-2020).

Optreden in de UK na de Brexit overgangsperiode

Saldo bankrekening

Je moet eveneens, na de Brexit overgangsperiode, als aanvrager kunnen aantonen dat je minimaal 945 Britse pond (ca. 1.085 Euro, valutakoers 17-04-2020) op je bankrekening hebt staan. Dit is eventueel niet noodzakelijk als je Tier 5-sponsor jouw onderhoud kan garanderen bij het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. Alleen 'A rated' sponsors hebben deze optie.

Meenemen van apparatuur

Je hebt in de toekomst niet alleen te maken met het aanvragen van een visum, maar het aanmelden van je licht- en geluidsapparatuur is ook verplicht. Treed je nu al bijvoorbeeld in de USA op dan weet je wat dergelijke procedures allemaal inhouden.

Optreden in de UK nog aantrekkelijk?

Voor degenen die al een naam hebben opgebouwd in de UK blijft het zeker na de Brexit aantrekkelijk. Echter, voor degenen die nog geen publiek hebben, wordt de oversteek om als DJ op te treden nu minder aantrekkelijk. Immers, als je in de UK start, is je gage over het algemeen niet meer dan 150 pond. Dan moet je aardig wat gigs scoren, om je visum-, reis- en verblijf-, én verzekeringskosten terug te verdienen.

Brexit en DJ’ing

Voor het aanvragen van je documenten verwijzen we je naar: Tier 5-visum

Schrijf je in voor de wekelijkse Nieuwsflits en ontvang het actuele nieuws over DJ's, Bijzondere DJ-acts, Thema’s voor feesten of evenementen, en veel meer.
Sign up for our newsletter